DODJELOM NAGRADA ZATVOREN 13. ZFF

array(2) { [0]=> int(62) [1]=> int(2251) }

(Kino Europa, zatvaranje festivala)

Proglašenjem pobjednika, dodjelom nagrada i projekcijom omnibusa Zagrebačke priče vol. 3 zatvoren je 13. Zagreb Film Festival ● Nedjelja ostaje u znaku ZFF-a u kinima Europa i Tuškanac te MSU ● U kinu Tuškanac nedjelja je Dan LUX filma

U subotu, 21. studenoga u 20 sati, uz proglašenje pobjednika, zatvoreno je ovogodišnje, trinaesto izdanje Zagreb Film Festivala. Uz obrazloženje žirija kako se radi o nesvakidašnjem i izuzetno dirljivom remek-djelu, Zlatna kolica za najbolji dugometražni film 13. ZFF-a dodijeljena su mađarskom filmu Saulov sin redatelja Lászla Nemesa, dok su posebna priznanja u ovoj kategoriji dodijeljena danskom filmu Rat Tobiasa Lindholma i australskom ostvarenju Tanna u režiji Bentleya Deana i Martina Butlera. Zlatna kolica za najbolji kratkometražni film osvojio je francuski film Nekoliko sekundi redateljice Nore El Hourch, dok je posebnim priznanjem nagrađen nizozemski film Nemir Ene Sendijarević. Najboljim naslovom u programu Kockice prograšen je film Zvjerka Daine O. Pusić, a posebna priznanja primili su filmovi Nas dva Andrije Mardešića i PiknikJure Pavlovića.

Nakon dodjele nagrada pobjedničkim filmovima uslijedila je zagrebačka premijera trećeg nastavka omnibusaZagrebačke priče, koji je prikazan izvan konkurencije. Omnibus uključuje šest kratkometražnih filmova koje režijski potpisuju Ivan Salaj, Petar Orešković, Matija Vukšić, Vlatka Vorkapić, Danilo Šerbedžija i Radislav Jovanov Gonzo, a povezuje ih tema praznika. Prije projekcije spomenutog omnibusa domaća je publika imala još jednu priliku pogledati kratki film Zagabria iz 1911., najstariji filmski zapis o domaćoj metropoli, koji je prikazan i na otvaranju festivala prošle subote, 14. studenoga.Nakon projekcije Zagrebačkih priča vol. 3 ekipa filma, koji jeod ponedjeljka, 23. studenoga u domaćoj kino distribuciji, predstavila se okupljenoj publici.

Premda je festival svečanom subotnjom ceremonijom i projekcijom službeno zatvoren, posjetitelji će filmove moći gledati i u nedjelju, 22. studenoga. U kinu Europau 15 sati moći će se pogledati brazilski film Druga majka, u 17:30 Saulov sin (pobjednički film 13. ZFF-a), a u 19:30 sati uslijedit će reprizna projekcija Zagrebačkih priča vol. 3. U 21:30 prikazat će se ostvarenje kojim je otvoreno ovogodišnje festivalsko izdanje – islandski film Ovnovi. U kinu Tuškanac na programu je Dan LUX filma; tri finalista za nagradu LUX, koju svake godine dodjeljuje Europski parlament za iznimna postignuća u europskoj kinematografiji, prikazat će se u sljedećim terminima: u 17 sati bugarsko-grčki film LekcijaKristine Grozeve i Petra Valchanova, u 19:30 sati talijansko ostvarenje MediterraneaJonasaCarpignana, a u 22 sata film Mustang turske redateljice DenizGamzeErgüven. Uoči te tri projekcije domaća publika imat će još jednu priliku prisjetiti se i hrvatskog filma Zvizdan u režiji Dalibora Matanića, koji će kao jedan od 10 pred-finalista za spomenutu nagradu biti prikazan u 14:30 na istoj lokaciji.

I u Muzeju suvremene umjetnosti nedjelja će još uvijek biti u znaku ZFF-a: u 17 satiponovno će se prikazati MacbethJustina Kurzela u sklopu programa Velikih 5, u 19:30 moći će se pogledati španjolski film 10 000 km, a u 21:30 novi film norveškog redatelja Joachima Triera, Glasnije od bombi.

————–

Generalni pokrovitelj festivala je Hrvatski Telekom. Festival medijski pokrivaju Treći program Hrvatske televizije, Jutarnji list i Yammat FM. Festival financijski podržavaju Ured za kulturu Grada Zagreba, Hrvatski audiovizualni centar i program Kreativna Europa – potprogram MEDIA.

 

Zagrebacke price 3_poster

Zagrebačke priče- poster

zatvaranje13zff

 Zatvaranje ZFF-a

zatvaranje13zff_AndrijaMardesic

Andrija Mardešić

zatvaranje13zff_CristophThoke

Cristoph Thoke

zatvaranje13zff_DainaOPusic

Dina O. Pusić

zatvaranje13zff_GezaRohrig

Geza Rohrig

zatvaranje13zff_HrvojeLaurenta_BorisTMatic

Hrvoje Laurenta i Boris T. Matić

zatvaranje13zff_PLUS_ziri

PLUS žiri

zatvaranje13zff_SataCissokho

Sata Cissokho

zatvaranje13zff_SataCissokho_JurePavlovic_AndreiCretulescu

Sata Cissokho, Jure Pavlović i Andrei Cetulescu

 

 

Tekst i fotografije: ZFF

Komentari

komentara


Više o