Dijalozi Stanislava Habjana

U punoj Galeriji Forum dobrom atmosferom i još boljim fotografijama i izlošcima u ponedjeljak 16. studenog otvorena je izložba Dijalozi. Autor izložbe Stanislav Habjan prikazao je svoje unutarnje dijaloge i kako sam kaže spojio ono što voli s onima koje voli.

Izložba je započela u 19 sati govorom Emila Matešića, ravnatelja Kulturno informativnog centra pod čijim je okriljem Galerija Forum. Matešić se osvrnuo na to kako Habjan svoja osobna iskustva pretače u urbanu religiju u koju smo svi uključeni. Nakon njega riječ je dobio voditelj Galerije Forum Antun Maračić koji je izložbu nazvao jednom od glavnih točaka komunikacije u gradu.

10841606_10204532371903799_1727950976_n

Ideja za izložbu potekla je iz projekta Dućan metafora koji prikazuje Habjanu važne stvari. Tako se na izložbi mogu vidjeti pisaći stol za stolni nogometni, fotografije obitelji, knjige zanimljivih autora i razni natpisi kojima iznosi svoje misli i doživljaje. Zanimljiv motiv izložbe je uteg za rukopise u obliku šešira koji ima simboličnu vrijednost za njegovo stvaralaštvo. Taj, nazovimo magičan, šešir Habjan je nosio dok je izvodio performans na samom otvorenju. Tada je na zidu ispisivao citate o mladosti i smrti, to jest prolaznosti sreće i života. Kako je autor u potpunosti unio sebe u izložbu sam je i kustos izložbe, tako da mu se svi posjetitelji mogu obratiti i razgovarati s njim o eksponatima. Upravo zbog toga autor je ovu izložbu nazvao radionicom koja teži interaktivnosti. Kroz cijelu izložbi suprotstavljaju se monolozi i dijalozi odnosno jednosmjerna i dvosmjerna komunikacija. Nju je Habjan toliko želio ujediniti da ni prijavnica za postavljanje izložbe nije napisana u službenoj formi. Prijavnica je bila razgovor Habijana sa Stanislavom, odnosno dijalog sa samim sobom. Postavljao je svoja pitanja i davao je svoje odgovore. U njoj je objasnio razlog postavljanja autorske izložbe, ali što je još važnije otkrio je kako bi sama izložba pozadina i poticajni predložak stvarnim dijalozima koji bi se odvijali ispred izloga Galerije Forum.

Izložba je bila dobro posjećena, a njen glavni cilj vođenje ugodnih dijaloga ostvarilo se nakon službenog otvorenja. Uz dobru glazbu i odlično ozvučenje koje je dopiralo i izvan galerije autor je uspio ostvariti zamišljeno. Izložba je otvorena do 15. siječnja i svima se preporučuje da dođu do Tesline 16 i budu dio jedne od glavnih točaka komunikacije u Zagrebu.

 

Autorica: Martina Marčinko

Komentari

komentara


Više o