Dan Sveučilišta u Zagrebu

3. studeni obilježava se kao Dan Sveučilišta u Zagrebu, a ove godine tog se datuma ujedno obilježava 345. godišnjica njegova osnutka.

sveučilište_zagreb

Dan Sveučilišta, na latinskom nazvan Dies Academicus, otvoren je svečanom sjednicom Senata u auli Rektorata Sveučilišta u Zagrebu. Na njoj je 20 profesora zagrebačkog Sveučilišta primilo zvanje i titulu profesor emeritus te su dodijeljene nagrade Fran Bošnjaković i Andrija Mohorovičić, kao i posebna rektorova priznanja i nagrade studentima i profesorima Sveučilišta.

Drugi dio programa održat će se u 17 sati kada će se dijetliti spomen-medalje redovitim profesorima Sveučilišta umirovljenima u prošloj akademskoj godini.

Utemeljeno 1669. godine, zagrebačko sveučilište najstarije je sveučilište s neprekidnim djelovanjem u Hrvatskoj i među najstarijima u Europi. Tadašnjoj Isusovačkoj  akademiji (Academia Zagrabiensis) 23. rujna te godine rimski car i ugarsko-hrvatski kralj Leopold I. priznali su status sveučilišne ustanove. Odluka je prihvaćena na saboru 3. studenog dvije godine kasnije.

Komentari

komentaraViše o