CROID: Finding home – Što smo radili i gdje smo bili?

Tko smo mi? Pitanje je to na koje već tri godine u nizu pokušava odgovoriti dr. Bill Silcock s Cronkite School of Journalism s Arizona State Universitiyja (ASU) u suradnji sa studentima novinarstva, smjer televizija, na Fakultetu političkih znanosti i prof. Tenom Perišin. Tema ovogodišnje emisije CROID: Tko smo mi? je bila multikulturalizam, a motiv doma se provlači kroz svih 30 minuta. Unutar emisije se nalazi  sedam priloga: Problemi na granici i postavljanje žice (Darjan Fiolić, Luka Mihačić), portret novinara u Večernjem listu Hassan Haidar Diabia i liječnika Jawaida Khana (Andrea Lombarović, Andrea Stojanović), intervju sa iračkim studentom novinarstva koji je s valom izbjeglica došao u Hrvatsku i tu ostao (Darjan Fiolić), poplave u Gunji (Karla Trstenjak, Patricia Mršić), priča o romskoj nacionalnoj manjini (Dominik Slivar, Luka Mihačić), priča o Mariji Jurić Zagorki i gay pravima danas te prilog o novim građanima koji su se odlučili doseliti u Hrvatskoj.

Sama radionica je započela upoznavanjem dr. Billa. Svaki dan smo se družili na petom katu fakultetske zgrade i slušali iskustva i savjete našeg mentora. U nekim stvarima se nismo slagali, a najviše su nam glavobolja zadavala američka televizijska pravila dr. Billa koja su se dosta razlikovala od naših. Posjetili su nas i njegovi studenti sa Cronkite School of Journalism koji su u Hrvatsku svratili na putu do Budimpešte. Njihova namjera je bila posjetiti prihvatni centar za izbjeglice u Slavonskom Brodu i snimiti prilog o njemu. Ipak, u vrijeme koje su imali na raspolaganju naši kolege, centar je bio prazan i iz tog razloga neiskoristiv. Radeći na stvarnim pričama, u stvarnom vremenu, osjetili smo kako se one mijenjaju i vode nas u drugim smjerovima.

Sredinom prvog tjedna smo počeli i s praktičnim vježbama snimanja stand upa na Dolcu, koje su nam kasnije bile od velike koristi. Svaki od naših sedam priloga, koji su postojali i u engleskoj i hrvatskoj verziji, su sadržavali stand up. Najviše su nas nasmijali primjeri koje nam je mentor pokazao jer su najbolje pokazivali razlike naše i američke televizije.

Osim što su radili na vlastitim pričama, nekoliko naših kolega je imalo i dodatna zaduženja. Tako su postojala dva voditeljska para: Lucija Janković i Darjan Fiolić za englesku verziju te Andrea Stojanović i Luka Mihačić za hrvatsku. Producentica emisije je bila Marija Horvat koja je brinula kako bismo uspjeli doći do svih kontakata, ali i organizirati snimanja najava u Gunji, romskom naselju pored Slavonskog Broda i Slavonskom Brodu, Harmici i Zagrebu. Za potrebe priloga smo pak posjetili Gunju i Capreške Poljane otkud je i priča o romskom naselju. Naš dežurni snimatelj, direktor fotografije je uloga koja je pripala Andrei Lombarović koja je otišla na nekoliko snimanja i pobrinula se da je slika uvijek vizualno privlačna. Osim njih, velika pomoć su bili i sudionici radionice prethodnih godina, a posebno koproducentice Marina Hudoletnjak i Rebeka Lesac.

Nakon dva tjedna provedena na telefonu, tražeći kontakte, vježbajući stand upove, trudeći se ukomponirati sliku sa tonom i na zanimljiv način ispričati priče o srušenim i novoizgrađenim domovima, radionica je završila dodjelom certifikata i prigodnih poklona američke ambasade u Zagrebu, koja je i suorganizator programa. CROID: Finding home možete pogledati na vimeo kanalu TV studenta, a klikom ovdje , u sklopu emisije Akademska četvrt, možete pogledati i prilog o radionici koji su snimili naši kolege. Za više detalja pogledajte i facebook page koji smo redovito osvježavali!

 

Komentari

komentaraViše o


©2015 Televizija Student