CRO ID – FINDING HOME

Na ovogodišnjoj dvotjednoj radionici CRO ID posjetio nas je profesor Bill Silcock sa Walter Cronkite School of Journalism and Mass Communication Arizona State Universitya. Na radionici je sudjelovalo 12 studenata s treće godine studija novinarstva koji su ove godine imali za zadatak pronaći problemsku temu koja se tiče hrvatskog identiteta i sve to povezati u jednu emisiju s hrvatskom i engleskom verzijom.

Naglasak ovogodišnje radionice je bio na ‘domu’, odnosno potrazi za domom, a većina priča na kraju je bila povezana s trenutnom izbjegličkom krizom. Studenti su se na početku radionice podijelili u timove, a svatko od njih je dobio priliku biti novinar, snimatelj, montažer ili web urednik.

Kroz dva tjedna studenti su putovali na razne lokacije u potrazi za autentičnim pričama. Posjetili su Harmicu na hrvatsko-slovenskoj granici, romska naselja u blizini Siska i Slavonskog Broda, prihvatilište za izbjeglice u Slavonskom Brodu te Gunju. Naučili su mnogo o samom procesu nastanka priča, televizijskoj formi i medijima, ali i o multikuturalnosti u Hrvatskoj. Kraj radionice donio je šest individualnih priča, kao i veliki intervju s mladim azilantom iz Iraka.

Dvotjednu radionicu, pod pokroviteljstvom američke ambasade, zaokružila je svečana prezentacija konačnih priloga koje su u potpunosti i samostalno izradili studenti.