Ciklus dokumentarnih filmova Ulricha Seidla

Kraj sezone u MM Centru obilježit će trodnevno druženje  s jednim od najzanimljivijih suvremenih europskih autora, austrijskim redateljem Ulrichom Seidlom.

Rani dokumentarni Seidlovi radovi bit će prikazani u SC-u, a ulaz na sve projekcije je slobodan. Ciklus će biti otvoren danas u 20 sati filmom iz 1992. „Losses to be expected“. Osim toga u ovoj trodnevnoj dokumentarnoj retrospektivi moći ćete pogledati i „The Bosom Friend“, te „Pictures at an exhibition“. Za kraj su  organizatori ostavili najpoznatiji Seidlov nefikcijski film „Animal Love“  o ljudskom odnosu prema kućnim ljubimcima.

o

 

photo: www.cageyfilms.com

“Neki ga austrijski kritičari slobodno nazivaju čudovištem, ali Ulrich Seidl je prije svega važan autor”, istaknuo je jednom prilikom Werner Herzog.  Estetika ružnoće u Seidlovim filmovima igra važnu ulogu, a iako se ponekad čini da nam otvara prozor u čudne, bizarne i mračne svjetove, Seidl radi nešto potpuno suprotno. Svijet koji gledamo je naš vlastiti, a svi smo njegovi protagonisti. Priznati nešto tako neobično je zahtjevno i mučno, a zbog toga je Ulrich Seidl svojevrsni duhovni nasljednik Thomasa Bernharda, koji je u Austriji doživljavao slične reakcije i osporavanja. Ovim trodnevnim programom, od 17.12. do 19.12. prikazuje se retrospektiva njegovih filmova.

 

Autorica: Mila Kovačević

Komentari

komentara


Više o