Novi ministar odlučit će o cijenama domova

array(2) { [0]=> int(62) [1]=> int(2249) }

Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu danas je medijima uputio priopćenje o poskupljenju cijena u zagrebačkim studentskim domovima. Izgleda da će borba studenata oko smanjenja novih cijena trajati još neko vrijeme, bar dok se o svemu ne izjasni novi ministar znanosti, obrazovanja i sporta Predrag Šustar.

Priopćenje Studentskog zbora prenosimo u cjelosti:

Predstavnici Studentskog zbora i domskih odbora odradili su nekoliko zajedničkih sastanaka s predstavnicima Studentskog centra. Predstavnici SC-a na sastancima su bili sanacijski upravitelj Pejo Pavlović, savjetnik sanacijskog upravitelja Mijo Marić, pomoćnica ravnatelja za smještaj Ružica Rajšić i pomoćnica ravnatelja za financijske poslove Željka Pranjić. Pomak se dogodio u trenutku kad nam je dostavljena tražena dokumentacija u obliku financijskih izvješća Studentskog centra za 2014. godinu (sumirana izvješća za sve djelatnosti Studentskog centra, detaljan prikaz prihoda i rashoda u djelatnosti smještaja i revidirana analiza samoodrživosti projekta rekonstrukcije studentskih naselja Stjepan Radić i Cvjetno naselje u Zagrebu kroz analizu cijena smještaja). Valja napomenuti da prvi dokument koji nam je bio dostavljen „Analiza samoodrživosti projekta rekonstrukcije studentskih naselja Stjepan Radić i Cvjetno naselje u Zagrebu kroz analizu cijena smještaja“ nije bio potpun te je tek nakon traženja studentskih predstavnika upotpunjen za oko 4 milijuna kuna prihoda koji su u prvoj dokumentaciji bili izostavljeni (sektor sportskih sadržaja, praonice rublja, ljetni smještaj, privremeni smještaj studenata, turističke usluge, legalni ilegalci, najamnine…).

Na posljednjem sastanku, 27. siječnja, gore navedenim predstavnicima SC-a održali smo prezentaciju u kojoj smo jasno pokazali da uz povećanu subvenciju ministarstva i pozitivne učinke obnove nema razloga poskupljenju koje je na snazi od 01.01.2016. godine predloženoj od strane Studentskog centra uz suglasnost bivšeg ministra. Kako je Studentski centar u 2014. godini ostvario manjak prihoda nad rashodima u sektoru smještaja od 7.298.901,67 kn, a povećanjem subvencije Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta u iznosu od 7.165.850,00 kn i minimalnom uštedom energije, temeljenom na kalkulacijama Studentskog centra, u iznosu od 4.968.422,00 kn, u sektoru smještaja ostvario bi se prihod od 4.835.370,31 kn.

Predstavnici Studentskog centra ukazali su nam na važnost samoodrživosti projekta (amortizacije) koja iznosi 14.997.935,35 kn godišnje te bi  se po direktivama Europske Unije ta sredstva trebala uložiti u sektor smještaja.  Dogovoreno je da će se osnovati odbor koji će raspolagati ovim sredstvima u kojem će studenti imati svog predstavnika, a sav novac biti će ulagan iskljućivo u sektor studentskog smještaja, u obliku održavanja novoobnovljenih paviljona, rekonstrukcije neobnavljanih paviljona, obnove i ulaganja u popratni sadržaj, okoliš… 

Iz korekcije cijena predložene od strane Studentskog zbora  jasno je vidljivo kad manjku prihoda u odnosu na rashode u 2014. godini u ukupnom iznosu od 7.298.901,67 kn pribrojimo ukupno povećanje subvencija Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, koje generira dodatan prihod od 7.165.850,00 kn i prihod koji će se ostvariti uštedom energije, temeljenom na kalkulacijama Studentskog centra, u iznosu od 4.968.422,00 kn dolazimo do projekcije prihoda i rashoda za 2016. godinu, gdje je prihod veći od rashoda u ukupnom iznosu od 4.835.370,31 kn. S obzirom na ranije spomenute direktive Europske unije potrebno je godišnje osigurati 14.997.935,35 kn koji će biti usmjeren u amortizaciju. Znači potrebno je dodatno uprihoditi  iznos od 10.162.565,04 kn godišnje. Ukoliko ovom iznosu dodamo i dio troška „zajedničkih službi“ u iznosu od 3.969.534,00 kn dolazimo do ukupnog iznosa od 14.132.099,04 kn kojeg je potrebno osigurati da bi djelatnost smještaja poslovala s pozitivnom nulom. Na sastanku studentskih predstavnika dogovoreno je da se spomenuti iznos osigura iz dva izvora:

  1. 50% potrebnog iznosa osigurat će se korekcijom cijena smještaja (prijedlog korekcije u tablici u prilogu)
  2. 50% potrebnog iznosa namirit će se iz drugih prihoda Studentskog centra(npr. iz Student servisa koji je u 2015. ostvario zaradu od 48mil kn a isti je obvezan uložiti u studentski standard što dosada nije bio slučaj)

 

Uvidom u cjelokupnu dokumentaciju Studentski zbor je došao do zaključka da nove cijene smještaja trebaju iznositi:

 

Tablica 1. Prvi prijedlog korekcije cijena Studentskog centra i cijena smještaja od 1. siječnja 2016. g

tablica1

 

Tablica 2. Prijedlog korekcije cijena Studentskog zbora

tablica2

 

Ovaj dokument, upotpunjen s tablicom o izračunu cijena smještaja u studentskim domovima i financijskim izvješćima na kojima smo temeljili izračune poslan je Sanacijskom vijeću i na znanje ministru dr. sc. Predragu Šustaru. Na sjednici koja je održana u petak 29. siječnja 2016. godine, Sanacijsko vijeće Studentskog centra odlučilo je prihvatiti prijedlog korekcije, ali za konačno formiranje cijena odlučilo je pričekati ministrovu odluku i prihvatiti je u potpunosti. Sastanak delegacije studentskih predstavnika i Studentskog centra kod ministra Šustara potvrđen je iako egzaktan datum održavanja nije određen.

Komentari

komentara