Bez cenzure! Poziv na simpozij “Mediji na drukčiji način”

array(2) { [0]=> int(62) [1]=> int(64) }

Foto: wannabemagazine.com

Simpozij se u organizaciji Udruge studenata komunikologije i novinarstva Komuna i Odjela komunikologije s Hrvatskih studija održava šestu godinu zaredom. Ovogodišnja je tema simpozija cenzura, a simpozij s početkom u 10 h održat će se u dvorani Zagreb, na Znanstveno-učilišnom kampusu Borongaj.

Što je uopće cenzura?

„Cenzura je postupak nadziranja slobode izražavanja. Može se provoditi u širokom rasponu korištenih sredstava i postupaka, od uništavanja nepoželjnih sredstava izražavanja, preko brisanja ili precrtavanja nepoželjnih dijelova, do mijenjanja, izokretanja, odnosno falsificiranja onih dijelova koji se ne podudaraju sa svjetonazorom ili zakonskim odredbama vlasti ili urednika.“

wallpaper6 (1) (1)

Na temu cenzure predavanja će održati:

– Andreja Žapčić (gong.hr) Bijela knjiga – Kronika prijetnji i napada na novinare,
– Gordana Vilović (FPZG) Cenzura – jučer, danas, sutra,
– Nataša Škaričić (Slobodna Dalmacija) Cenzura i novinarska autonomija.

Uz stručne predavače, predavanja će održati i studenti komunikologije: Ana Šain (Farmaceutska industrija i mediji: istine i laži), Bojan Kupirović (Izvještavanje o slučaju HE Ombla u Jutarnjem i Večernjem listu) te Kristina Koščević (Etička pitanja i manipulacije u oglašavanju).

Foto: alfa-portal.com

Program simpozija završit će zanimljivom panel raspravom na temu cenzure pod naslovom Medijska sloboda u Hrvatskoj. U panel raspravi sudjelovat će  Robert Valdec (novinar), Domagoj Jakopović Ribafish (NOVA TV), Elizabeta Gojan (HRT) i Helena Puljiz (tportal), a moderator rasprave bit će Tihomir Ladišić (24sata TV).

U sklopu simpozija je kao i svake godine organiziran natječaj za najbolji likovni uradak, fotografiju i esej.  Autore najbolje fotografije, likovnog uratka i studentskog eseja organizatori će bogato nagraditi te predstaviti na ovogodišnjem Simpoziju.

Sponzori su projekta: AGM, Školska knjiga, Algoritam, kazalište Gavella, kazalište Kerempuh, 24 sata, Studio HRG te brojni medijski pokrovitelji.

Komentari

komentaraViše o