Arteria – festival filma o umjetnicima

array(1) { [0]=> int(2251) }

Arteria je novi filmski festival posvećen filmovima koji problematiziraju život i opus umjetnika. Prvo izdanje Arterije održat će se u zagrebačkom KIC-u od 29. siječnja do 3. veljače a moći će se pogledati igrani i dokumentarni filmovi o tako različitim umjetničkim osobnostima kao što su zagonetna fotografkinja-dadilja Vivian Maier, spisateljica i redateljica Marguerite Duras, kompozitor Gustav Mahler, koreografkinja Mathilde Monnier, kiparica Camille Claudel, redatelj Jacques Demy i drugi. Namjera festivala je približiti život i stvaranje ljudi koji su obilježili svoje vrijeme tražeći pažnju javnosti, ili su pak stvarali neopterećeni percepcijom svoga rada. Umjetničko stvaranje često je prikazivano kao glamurozna aktivnost povlaštenih pojedinaca koji su u stanju artikulirati i njegovati svoj talent. Arteria nudi uvid i u onu drugu stranu umjetničkog stvaranja koje često počiva na nekom obliku traume ili devijacije od standardnog odnosa pojedinca prema društvu.

Program otvaramo ovaj petak hrvatskom premijerom dokumentarca Duras i film u režiji Dominique Auvray koji oživljava snažnu i složenu vezu koju je Marguerite Duras kao gledateljica, redateljica i autorica istkala s filmom.  Nakon projekcije sliijedi tribina iz već uhodanog ciklusa filmsko-književno-povijesnih predavanja Vremeplov na kojoj će nas spisateljica Milana Vuković Runjić i filmolog Daniel Rafaelić uvesti u bogat, ljubavlju i morem natopljen svijet ove spisateljice koja je sebe voljela zvati piscem, jer je prezirala spol kad je riječ o pisanju. Pridružit će im se i poznata durasologinja, profesorica francuskog jezika i književnosti Ingrid Šafranek.

U subotu prikazujemo U potrazi za Vivian Maier dokumentarac Johna Maloofa i Charlieja Siskela koji razotkriva misterij donedavno nepoznate, a sjajne ulične fotografkinje, nominiran za nagradu Oscar i BAFTA. Nakon projekcije slijedi razgovor teoretičarke Marije Ott Franolić i fotografkinje Sandre Vitaljić o brojnim pitanjima koja film otvara.

Treći festivalski dan posvećen je francuskoj sineastici Claire Denis. Premijerno prikazujemo filmski intervju Claire Denis, lutalica u kojem Denis postaje tumač vlastitih filmova. Filmologinja Tanja Vrvilo uvest će nas u svijet nevidljivog filma Claire Denis te predstaviti njezinu želju za stalnim i opetovanim preispitivanjem misterija geste. Slijedi Prema Mathildi dokumentarni film o jednoj od najvažnijih francuskih suvremenih koreografkinja Mathilde Monnier, tihi susret dviju žena koje stvaraju, u kojem Denis iz najveće moguće blizine snima tijela i njihov jezik.

PROGRAM:

Petak, 29. siječnja

19h – Duras i film, r. Dominique Auvray, Francuska, 2013., 60′

nakon filma tribina: Milana Vuković Runjić, Daniel Rafaelić i Ingrid Šafranek

Subota, 30. siječnja

19h – U potrazi za Vivian Maier, r. John Maloof, Charlie Siskel, SAD, 2014., 84′

nakon filma razgovor: Marija Ott Franolić i Sandra Vitaljić

Nedjelja, 31. siječnja

19h – Claire Denis, lutalica, r. Sébastien Lifshitz, Francuska, 1995., 48′

nakon filma predavanje: Tanja Vrvilo

21h – Prema Mathildi, r. Claire Denis, Francuska, 2004., 84′

Ponedjeljak, 1. veljače

18h – Ljubitelji glazbe, r. Ken Russell, Velika Britanija, 1970., 123′

20h – Mahler, r. Ken Russell, Velika Britanija, 1974., 115´

22h – Lisztomania, r. Ken Russell, Velika Britanija, 1975., 103′

Utorak, 2. veljače

19h – Darija Alujević: O položaju kiparica krajem 19. i početkom 20. stoljeća u Zagrebu

20h – Camille Claudel, r. Bruno Nuytten, Francuska, 1988., 175′

Srijeda, 3. veljače

19h – Jacquot iz Nantesa, r. Agnès Varda, Francuska, 1991., 118′

21h – Nema aviona za Zagreb, r. Louis van Gasteren, Nizozemska, 2012., 80′

 

Ulaz na sva događanja je besplatan!

 

 

Tekst i fotografije: KIC

Komentari

komentara