Oh happy day – američka duhovna glazba oduševila hrvatsku publiku!

array(2) { [0]=> int(62) [1]=> int(64) }

Zbor američkog Sveučilšta Howard napunio zagrebačko kazalište Trešnju!

Zbor je na turneju Hrvatskom stigao na poziv Američke ambasade u sklopu obilježavanja mjeseca sjećanja na crnačku povijest – Black History Month.

Howard University Gospel Choir ovog tjedna tako je nastupio u Varaždinu, Osijeku i Zagrebu i u svakom gradu oduševio publiku.

Iako uglavnom pjevaju duhovnu glazbu, u jučerašnjem dvosatnom repertoaru našao se i blues i jazz.

Uz iznimne vokalne sposobnosti ističe se energija i posvećenost kojom članovi pristupaju svakoj pjesmi. Preplavljeni su emocijama pa su suze sasvim normalna pojava na pozornici. Uvijek komuniciraju s publikom koju veoma brzo uvuku u svoje raspoloženje i potaknu na zajedničku pjesmu i pljeskanje.

Tako je jučer i publika sudjelovala u izvedbi popularne Oh happy day koja je trajala 15 minuta.

Osim s publikom, pjevali su i sa zagrebačkim zborom Izvor. Njihov zbor domaćin dočekao ih je još u ponedjeljak te odradio s njima probu. Tijekom tjedna imali su i nekoliko zajedničkih radionica u kojima su, kako kažu, mnogo naučili jedni od drugih.

Iako američki zbor broji oko 100 članova, u Hrvatsku ih je došlo 20 – 17 pjevača i dirigent te tri svirača (bubnjeva, gitare i klavijature).

Postoje već 40ak godina, a nastali su kao prvi studentski zbor takve vrste u svijetu. Od samih početaka veoma su cijenjeni i poznati pa su tako i nastupali i u Bijeloj kući i u Nacionalnoj katedrali u Washingtonu.

Internacionalne turneje za njih su uobičajene, no u Hrvatskoj su prvi puta. Veoma im se svidjela “Lijepa naša” te se nadaju vratiti.

Dok se to ne dogodi, posljednju šansu da ih čujete imate večeras, u 20:00 sati u crkvi sv. Josipa na Trešnjevci. Ukoliko ste u prilici, dođite i uživajte u potpuno drugoj dimenziji zboraške izvedbe!

A kako je bilo u Trešnji pogledajte u prilogu!

Zbor američkog Sveučilšta Howard u Trešnji from TV Student FPZG on Vimeo.

Tekst, foto: Marija Žužak

Komentari

komentaraViše o