Introduction post – kratke upute. :)

Lijep pozdrav svima! 🙂

U sklopu kolegija “Konvergencija medija” na diplomskom studiju novinarstva, dobili smo zadatak otvoriti svoj korisnički račun i početi blogati kako bismo uronili u svijet društvenih medija ( zajedno s profilima na Facebook-u, Twitter-u, Google+). Kako sam prije već blogala (još iz dana srednje škole na blog.hr-u o svakodnevnim događajima), a trenutno posjedujem i noviji blog o lifestyle-u i recenzijama filmova, bloganje mi nije strano, stoga se ovome kolegiju iskreno veselim.  🙂

Možda ne bi bilo loše da se ukratko predstavim prije nego se počnemo učestalije družiti na ovome blogu. 🙂 Zovem se Nataša, studentica sam 1. godine diplomskog studija novinarstva na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu i veliki sam zaljubljenik u video, filmsku umjetnost i fotografiju, pa samim time i tehnologiju, što me nerijetko baca u financijske nedoumice. 🙂 Teško mi je govoriti o onome što radim u slobodno vrijeme jer je njega zaista teško naći otkako nekolicina nas svojim trudom i upornošću pokreće Televiziju Student. Za one koji još možda ne znaju, Televizija Student je projekt osmišljen od strane prof. Tene Perišin i Igora Mirkovića koji oboje imaju zavidne novinarske karijere, a isto tako su oboje predavači na smjeru Televizija na studiju novinarstva na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu.Kao asistent glavnog urednika, Igora Mirkovića, pridružio nam se, među ostalima i Robert Knjaz koji će nam svakodnevno pomagati svojim kreativnim idejama.

Još 2002. godine na 40. obljetnicu Fakulteta političkih znanosti Televizijski Studio je u potpunosti opremljen, te je omogućio brojnim studentima novinarstva da steknu predznanje o budućem novinarskom zanimanju. Iako prostorno tada vrlo mali, TV Studio zahvaljujući suradnji prof. Perišin i U.S. Embassy u Zagrebu ugostio je brojne iskusne novinare koji su održavali kraće radionice za studente (primjerice Gary Worth, Sam Swan, William Silcock, Lois Bianchi, Dana Rosengard…). Na ovim radionicama studenti su učili različite tehnike snimanja, montiranja, pa sve do snimanja emisija i dokumentaraca.

Prof. Mirković na sastanku TV Student

 No, kako je zapravo došlo do ideje o osnivanju studentske televizije? Sama ideja o osnivanju ove takozvane “Televizije nove generacije” bila je kako bismo pružili gledateljima nešto drugačije i unijeli svježinu u trenutačnu televizijsku shemu na našim televizijskim prijemnicima, ali i pružili priliku svima da se okušaju u televizijskom novinarstvu i osjete onaj adrenalin kakav samo možete naći u TV redakciji. Ponosna sam na sve koji su nam se pridružili, ali i veselim se novim poznanstvima i idejama onih koji će nam se tek pridružiti u budućnosti. 🙂 Za sada, za početak, imamo u planu dvije emisije – jedna se zove “Akademska četvrt” u kojoj bismo obrađivali teme iz akademskog života, ali i problematiku mladih, dok u drugoj emisiji “Alter-ego” bavili bismo se alternativnim, neobičnim načinima življenja. Trenutno radimo i na kraćim formama anketa i informativnih emisija kao što su primjerice: “90 sekundi za povijest” (anketa među ljudima koju provode dva kamermana i nasumice omogućuju ljudima da iskoriste 90 sekundi na koji god način žele) ili “Vijesti za normalne ljude” ( projekt osmišljen kako bismo običnim ljudima pružili tu čast da pročitaju u kameru vijest dana i prokomentiraju ju bez dlake na jeziku, na bilokoji način žele), ali u pripremi imamo i emisiju prof. Zlatana Krajine u kojoj bismo se bavili studentima koji su studirali u inozemstvu, ali i onima koji su došli posjetiti jedan od fakulteta na našem sveučilištu u Zagrebu kako bismo saznali njihova iskustva iz prve ruke. U budućnosti ni ne sumnjamo da će ideje doći same od sebe daljnjim razvojem ove televizije.  🙂

Prof. Mirković objašnjava koncept emisija na TV Student

Televizija Student kreće sa svojim emitiranjem u utorak, 6. studenog u 15h povodom 50. obljetnice Fakulteta. Pripremamo Vam prijenos uživo sa svečanosti, ali i zanimljiv program, koji ćete otkriti ubrzo. 🙂 Pokušat ću što više prikazati ovo kratko vrijeme prije pokretanja televizije svojim slikama i kratkim video clip-ovima kako biste sudjelovali nekim dijelom u kreiranju ovakve prve, studentske televizije u Hrvatskoj.

Robert Knjaz u prostorijama TV Student

Primarno stoga posvećujem ovaj blog projektu “Televizije Student” zbog toga što mislim da je nastajanje ove mlade televizije itekako vrijedno spomena i, naravno, kako bih potaknula sve one koji nam se žele pridružiti da se odvaže i postanu dio našeg tima – ili predlože nam svoje nove ideje koje ćemo vrlo rado uzeti u razmatranje. Dakle, nebitno je s kojeg ste fakulteta i da li imate prethodnog novinarskog iskustva – bitna je ideja i volja da nešto novo naučite, i , naravno timski rad.

Prof. Perišin sa studentima na sastanku TV Student

Drugi dio bloga bih voljela posvetiti nekim vlastitim interesima iz novosti svijeta tehnologije,  fotografije, mobilnih aplikacija, biciklizma, glazbe, ali i svega onoga što mi se učini zanimljivim da bih voljela podijeliti s vama kako bismo podijelili razmišljanja i iskustva.

Nadam se da ćete zahvaljujući mom blogu dobiti uvid u razvoj jedne nove televizije, ali i ponešto naučiti. Ili pak – odlučiti nam se pridružiti ili predložiti nove ideje! 🙂

Za sve ostale informacije i ukoliko nas želite pratiti, imamo trenutno Facebook stranicu na sljedećem linku.

Do tipkanja,

N. 🙂

Komentari

komentaraViše o