Iza kulisa Picassove izložbe

array(1) { [0]=> int(72) }

Piše: Srna Bijuk

U Klovićevim dvorima u tijeku je izložba koja prikazuje remek-djela velikog Pabla Picassa, koja su stigla čak iz Pariza. Sve do 7.srpnja gledatelji mogu pogledati više od stotinu što slika, što statua, a vrijednost izložbe se procjenjuje na vrtoglavih 560 milijuna eura, pa nije ni čudo što je izložba uvijek pod budnim okom zaštitara. Najrizičnije je bilo dopremiti vrijedne umjetnine u Zagreb. Za ovaj zahtjevan posao zaslužna je bila tehnička služba.

Gužva ispred Picassovih remek-djela

Znatiželjni kako je to izgledalo, ekipa i ja odlučili smo se raspitati u Klovićevim dvorima. Voditelj tehničke službe otkrio nam je detalje utovara, prijevoza i istovara umjetnina. Prijevoz do Zagreba se odvijao u nekoliko etapa, a sve je popraćeno policijom i jakim osiguranjem. Slike su bile upakirane u posebne sanduke, termički obrađene, kako bi se smanjila mogućnost bilo kakvog oštećenja. Dragutin Matas, voditelj tehničke službe dočekao je Francuze na slovenskoj granici te su oni ostali u njegovu društvu sve do postavljanja izložbe. Iako ovaj posao može biti stresan, shvaćanje značaja izložbe koju će hrvatska publika moći vidjeti učinilo je posao lakšim.

Pablo Picasso

Da tehnička služba nikada ne miruje pokazuje i posve nova izložba koja se od večeras može vidjeti u Klovićevim dvorima. Riječ je o spomenicima dušama odnosno nadgrobnim spomenicima koja su stigla s Velebita.

Mirile

Detalje postavljanja ove izložbe, kao i Picassove, pogledajte večeras u Akademskoj četvrti.

 

Komentari

komentaraViše o