100. rođendan Marguerite Duras

Proslava 100. rođendana poznate Marguerite Duras obilježit će filmske projekcije i književna večer!

U kinu Tuškanac održat će se stota obljetnica rođenja francuske spisateljice, scenaristice i redateljice Marguerite Duras. Poznata po iznimnom ženskom senzibilitetu i snažnoj emociji koju upisuje u sva svoja djela, ali i po društvenom i političkom angažmanu, ova autorica je obilježila književni, kulturni i politički svijet 20. stoljeća. Napisala je oko osamdesetak djela, od kojih su najznačajniji prvijenac Brana na Pacifiku (1950), te romani Moderato Cantabile (1958) i Ljubavnik (1984).

Tijekom tri dana programa, počevši od utorka 21. siječnja, u kinu Tuškanac će se održati projekcije njenih najuspješnijih filmova: Moderato Cantabile , Hiroshima ljubavi moja i Indijska pjesma. Uvodnu riječ će dati dr.sc. Nikica Gilić.

Program je nastao u organizaciji šestero studenata pete godine francuskog jezika i književnosti uz podršku dr.sc. Ingrid Šafranek, te Filmskih programa kina Tuškanac, Knjižnica grada Zagreba i Francuskog instituta u Zagrebu.

Uz to, u srijedu 22. siječnja će se održati okrugli stol pod nazivom Iskustva čitanja Marguerite Duras na kojem će sudjelovati Mani Gotovac, Marija Ott, Milana Vuković Runjić, Maja Zorica i Ingrid Šafranek. Razgovor će se održati u Knjižnici Bogdan Ogrizović u 16 sati. U istoj knjižnici do 23. siječnja odvijat će se izložba fotografija iz kolekcije „Marguerite Duras de Trouville“ Helene Bamberger.

Piše: Marina Nikolić

 

Komentari

komentaraViše o